Bilder på Facebook – kun synlig for utvalgte

Skolestart! Bildedeling på Facebook?
Her er et tips til hvordan du sørger for at kun utvalgte kan se bildet eller videoen du deler.

Barnehage- og skolestart … og bilder av stolte skolebarn (gjerne med klassekamerater i bakgrunnen) spres på Facebook.

Tenk over hvem som ser bildene av barna dine. Med vennelister på Facebook kan du lage lister av kun de vennene du synes det er greit at ser bildet du la ut.

Her er en oppskrift på hvordan du gjør dét.

PS. Husk også å ikke tagge bilder av andre barn med deres foreldre uten å spørre om lov. Gjør du dette blir bildet mest sannsynlig synlig for alle vennene av den du tagger – med mindre de har stilt inn noe annet, noe veldig få har funnet ut av hvordan de gjør.

Vennelister på Facebook

Vennelister på Facebook gjør at vi kan snakke til en eller flere grupperinger av vennene våre, så vi slipper å skrive «alt» til alle. Du vil neppe ha samme samtale med din mor som med sjefen din eller bestevennen din fra 80-tallet.

Opprette vennelister

Vennelistene finner du til venstre i menyen, hvor det står «venner». Dette er vennelistene dine. Noen er opprettet automatisk av Facebook. For eksempel har den automatisk opprettet Comperio med alle mine venner som også har oppgitt at de jobber i Comperio.

Klikker du på «Mer» til høyre for Venner-tittelen kommer du til oversikten over alle vennelistene dine:

I tillegg til denne oversikten kan du også søke etter f.eks. «Nære venner» i søkefeltet, og se aktivitetsstrømmen kun fra denne gruppen, samt fjerne eller legge til medlemmer i listen din.

På denne oversiktssiden kan du derimot opprette nye lister, og direkte legge til flere venner på en gang:

Publisere til en avgrenset gruppe venner

Når du da senere ønsker å dele noe med kun en eller flere grupper klikker du på pilen til venstre for Publiser-knappen og velger listen du vil dele med. I tilfellet under skal jeg dele en oppdatering med Helene-mas overload (som vil si de av vennene mine som ikke får nok av bilder og mas om jentene mine :-) )

Ønsker du å dele til mer enn én gruppe kan du klikke på Egendefinert. Her kan du velge å dele oppdateringen med for eksempel Nære venner og Helene-mas, men skjule det for Comperio. Dermed vil den ikke være synlig for de i Comperio-listen min, selv om de skulle ligge i Nære venner.

Skal du publisere fra iPhone-app’en din fungerer det nesten på samme måte der; ved å klikke på symbolet nederst til høyre i statusfeltet. Her kan du derimot ikke dele med mer enn en venneliste av gangen, som du kan på desktop-versjonen av Facebook.

Lykke til med et Facebook der du kan være mer personlig og mer profesjonell … med samme konto.