Outsourcing inspirerer til innovasjon og bedre løsninger

I dag reiser jeg tilbake til Norge etter tre uker i Dhaka, Bangladesh. I tre uker har jeg latt meg både irritere og inspirere av å være en del av en helt annen kultur.

I disse ukene har jeg sammen med mine bengalske kolleger intervjuet en hel drøss med flinke utviklere. Vi har innviet og kvalitetssikret de nye kontorer. Og vi har sørget for at de ansatte her nede har det så bra som mulig på jobb og er klar for masse nye kolleger innen kort tid.

Jeg sa at jeg har latt meg irritere og inspirere.

La oss ta det første først: Det kjente er ofte det tryggeste for oss. Selv om jeg har bodd store deler av barndommen min her i Bangladesh, og vet hva som venter meg, føles deler av kulturen i dette landet både krevende og litt irriterende (men sikkert egentlig bare uvant).

Mange ting tar lang tid. Trafikken er fullstendig overbelastet og kaotisk. Det tar en time å bevege seg noen kilometer. Og det kjøres som om alle har en tikkende bombe i bagasjen.

Mye gjøres på helt andre måter enn i Norge. Det skal drikkes noen kopper te for å kunne kjøpe et par TVer til møterommet. Det skal forhandles med kløkt, smisk og tosidig arroganse for å få på plass tre airconditions til en riktigst mulig pris.

«Jeg stikker en tur på butikken og kjøper en HDMI-kabel.»

«Hvorfor gjør jeg dette?», tenker jeg innimellom. Hvorfor er jeg så sta at jeg himler med øya, krangler på bengali og svetter i 33 grader i november (akkurat den delen er kanskje OK, da), bare fordi jeg ønsker å skape et helt annerledes IT-selskap, i et land som de fleste i Norge kun forbinder med naturkatastrofer og innsamlingskampanjer?

De tingene som er krevende med å få på beina et bærekraftig og flatstruktur-selskap i Bangladesh, handler 100% om systemet rundt. Å få opp et regnskapssystem, en bankkonto som kan motta større summer fra Norge, og å få riktige møbler levert på riktig tid. Bare det å få leid lokaler i riktig bydel, som er enkle å skalere opp (ettersom vi skal vokse så himla fort) har krevd tålmodighet, tedrikking og godsnakking.

Det å finne flinke folk – både til ledergruppa og for utvikler-staben … det er bare en drøm! Der har jeg kun møtt på positive overraskelser, der vi ser på hverandre etter et jobbintervju og sier: «Wow, that was yet another great candidate! I really want there as a colleague!»

Utviklerne har spennende bakgrunner, gode utdannelser og erfaring fra både lokale og internasjonale prosjekter – ofte med erfaring fra remote-jobbing, som det heter.

Og her kommer vi til punktet om hva jeg lar meg inspirere av:

Å jobbe på tvers av kulturer og landegrenser er skikkelig inspirerende og utvider synsfeltet vårt.

Når vi jobber med kolleger med en helt annen oppvekst enn vår, en annen religion enn min, en annen favorittmat enn din … med kolleger som har jobbet med prosjekter jeg aldri har hørt maken til …

… så får du stilt mange spennende spørsmål som gjør at vi tenker helt annerledes, enn om vi fortsetter i samme tralten med folk som er helt like oss selv.

Bare tenk hvilke andre inputs du kan få av å få inn en utvikler i teamet ditt som har jobbet med amerikanske banker, japanske AI-løsninger og Malaysiske selskapers kobling mot LinkedIns APIer.

Deler av Brainify Bangladesh, på teambuilding rett utenfor Dhaka. Foto: En hyggelig tilfeldig forbipasserende.

På lørdag var flesteparten av oss på teambuilding utenfor Dhaka. I tillegg til fotballkamp, bordtennisturnering, bading og soling kjørte Vanja og jeg i gang dilemma-spørsmål fra Radioresepsjonen (med samme spørsmål som vi hadde stilt norske venner i Dhaka noen dager før). Det var morsomt å se hvilke nye perspektiver vi fikk på samme spørsmål. Og samtidig gøy å se bilder av vår bengalske kollegas nyfødte barn, erte Vanja som ikke spiste mat med henda og le av groviser fortalt av våre muslimske, hinduistiske og kristne kolleger.

Et fargerikt fellesskap er mer enn bare barnesang-materiale. Et flerkulturelt team gjør de digitale prosjektene dine enda bedre, ofte med en enda bedre gjennomtenkt brukeropplevelse. For plutselig er det ikke bare én type «brukere» som har utviklet løsningen. Nå tenker vi utenfor boksen, fordi vi er vant til ulike bokser.

Det å snakke engelsk i arbeidshverdagen er også fullstendig uproblematisk. Det venner du deg til på kort tid. Merverdien er at du kan komme på jobb hver mandag, og vite at du har en uke som vil inspirerere deg og lære nye ting – av kolleger som mest sannsynlig ikke har gjort det samme som deg i helga.

På neste tur ned hit håper jeg at du er med på turen, og kan bli med på onboarding for ditt nye utviklingsteam. Brace yourself – og gled deg.

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Én tanke om “Outsourcing inspirerer til innovasjon og bedre løsninger”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: