Hva gjør en seniorutvikler til en seniorutvikler?

Vi i Brainify har både junior- og seniorutviklere i Bangladesh. Og jeg har fått vært med på flere av utviklernes overgang fra å være junior til å regnes som en senior.

For deg som kunde handler forskjellen på seniorutvikler og juniorutvikler om hva du kan forvente av utvikling, fart og kvalitet. Du betaler litt mer per måned, men får desto mer tilbake. Og senioren i teamet sørger for at resten av teamet også får den hjelper de trenger og at alle sammen koder med den nødvendige arkitekturen i bakhodet. 

Det kan sammenlignes med tømrerteamet du leier inn for å bygge huset ditt. Der er senioren han med så mye og viktig erfaring den som ikke bare bygger, men som også kunne tegnet huset ditt. Og senioren vil kunne sørge for at selv den ferskeste lærlingtømreren er med på å bygge et hus som vil stå mot vær og vind i hundre år


Jeg liker godt følgende (og høyt rangerte) innlegg på Quora:

«Du kan kalle deg en seniorutvikler når:

  1. Du kan håndtere hele livssyklusen til programvaren du utvikler, fra ende til ende
  2. Du leder andre, of andre ser til deg for veiledning. 
  3. Du kan styre prosjektene dine selv

Utviklere er nysgjerrige kreatører, ulikt endel andre fagfelt.

Innimellom kan en ung fersking ta innersvingen på en koder med 20+ års erfaring. Med programmeringen er realiteten bisart nok at code is king. 

Noen oppnår de tre punktene over innen to år, mens andre bruker et tiår.»

(Fritt oversatt fra engelsk)


For min del har jeg vært borti både 22-åringer og 35-åringer som tar steget fra junior til senior. Men ofte handler det om det andre punktet i listen over: at man blir den som gir andre råd og veiledning. Det kan handle litt om social skills også, men kanskje mest om at man har gjort store nok feil nok ganger som junior, og dermed at man kan fortelle de rundt seg hvor fellene ligger. 

En seniorutvikler trenger ikke nødvendigvis være eldre enn en juniorutvikler. Det handler vel så mye om mindset, social skills og erfaring med å tenke helhetlig.


Mine lederkolleger i Bangladesh kan også ved et øyekast se på tilsendte koder og sette utvikleren i riktig bås. En dyktig seniorutvikler har struktur, samt gjør det enkelt for andre å ta over og fortsette på koden sin. 

… uten at jeg kan skryte på meg å kunne nok kode til å se forskjell på erfaren og uerfaren kode. 

Jeg er virkelig heldig som har erfarne utviklere med i rekrutteringsprosessene mine. For min del er jeg mer opptatt av å finne folk som er gode å prate med, som catcher det jeg sier (på engelsk), og som stiller gode oppfølgingsspørsmål. 


Du trenger en seniorutvikler!

For deg som bestiller, betyr en seniorutvikler en som bygger en bærekraft løsning du kan ha i mange år. Og en utvikler som forstår hva du ønsker deg og som gjerne legger til noe enda bedre i løsningen, enn det du hadde sett for deg. 

Vi anbefaler alltid å ha mer enn én person i utviklingsteamet ditt. Ha gjerne tre eller fire. Da kan en kombo med to seniorutviklere og to juniorutviklere fungere bra, slik at de kan dra hverandre opp og frem, uten at du trenger betale fire ganger seniorpris. 

Så kan du også være med på å se junioren utvikle seg innen prosjektet ditt, til å en dag bli en dyktig senior. 

Er du klar for å sette i gang?

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Én tanke om “Hva gjør en seniorutvikler til en seniorutvikler?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: