Slik skaper du et effektivt utviklingsteam

Effektive utviklingsteam handler om å jobbe tett sammen. Ikke bare internt blant React-utviklerne for eksempel, men mellom prosjekteier, tech lead, UX-designerne, innholdsprodusenter og testere.

Så hvordan jobber vi tett sammen – når vi sitter rundt omkring i Norge? Eller rundt omkring i verden?

  1. Kjenn hverandre
  2. Del faglige utfordringer på tvers av fagområdene 
  3. Still nok spørsmål 

*

1. Kjenn hverandre

Et team som kjenner hverandre jobber bedre sammen. Og da mener jeg ikke kun å kunne navnet på hverandre, men å vite om hverandres:

  • Fag
  • Fritid
  • Familie
  • Fortid
  • Fremtid 

Min erfaring er at de fire F’ene fra Relasjonskompetanse-teorien (Spurkeland, 2015) er noe som burde inkluderes i alle team. Kjenn dine ansattes faglige bakgrunn, deres familieliv, fritid, fortid og fremtid. Det er ikke så hokus-pokus, kun at man skal kjenne hverandre utover dag-til-dag-oppgavene på jobb.

Kjenn teamet ditt!

Jeg bruker ofte mandagsmøtet til å finne ut mer om kollegene mine. 

  • Hva likte Kasper med å se F1 i helga?
  • Hvordan var Camilla sin fjelltur sammen med to bikkjer i bånd og en unge i bæremeis?
  • Hvorfor brukte Ruman helga på å lære seg NEXT? Hva er spesielt med den teknologien?
  • Oj? Har Bjørn løpt halvmaraton? Hvilke andre har gjort det samme?

Jeg vil at kollegene mine i Bangladesh skal vite hva jeg liker å gjøre i helgene, hvor gamle barna mine er, hva jeg jobbet med før jeg startet Brainify, hvilke drømmer jeg har for fremtiden – i tillegg til å snakke fag.

En gjeng som kjenner hverandre utover kun sprinten man er i, har større grunn til å ville kollegene sine vel. Jo tettere mellommenneskelig relasjon vi har, jo enklere er det å være ærlig om hva vi gjør riktig og hva vi gjør feil når vi løser tekniske utfordringer sammen. 

2. Del faglige utfordringer på tvers av fagområdene 

Da jeg jobbet som designer på et større prosjekt for Aker Solution for mange år siden, forstod jeg plutselig verdien av å ikke holde meg i min designersilo. Jeg forstod verdien av å faktisk se hvilke tekniske utfordringer utvikler Christoffer hadde og hva som forsinket prosjektleder Petter. 

Dermed kunne vi slutte med å tenke på at de andre somlet og ikke «ville» løse designet vi hadde sendt over og heller gå over i dialog med utvikleren og forstå hvilke endringer vi kunne gjøre for å få fart på ting. 

De detaljene som ikke var viktige i mitt hode var en hodepine for nestemann. 

Med et internasjonalt team krever jo dette at du må begynne å snakke engelsk. For ofte er det slik at designeren eller tekstforfatteren snakker norsk, men at utvikleren din sitter i Polen, Portugal eller aller helst Bangladesh.

Jeg skal derimot love deg at etter noen uker med engelsk som arbeidsspråk, så flyter det like godt som norsk.

Se (!!!) så glad man blir når man jobber på tvers av fagområdene!

3. Still nok spørsmål 

En kollega av meg sa for en stund siden: «Det var da jeg forstod at jeg stilte for få spørsmål, at jeg forstod hvorfor ting ble feil i prosjektet». 

Han er prosjektleder, og de han stilte for spørsmål til er utviklerne.

Og akkurat dette; med å stille nok spørsmål, skaper ofte en bedre flyt i et digitalt prosjekt.

Ikke regn med at alle tenker likt. For alle har sin oppfattelse av virkeligheten.

Jeg bruker ofte skisser og strektegninger for å få ned antallet ustilte spørsmål. (Og tegning er internasjonalt, faktisk.) Det trenger ikke være noe avansert, men en tavle eller Illustrator i en videokonferanse, gjør susen.

  • Tegn det du tenker skal skje i funksjonen vi snakker om
  • Tegn på streker og forklaringer, om hva som skal skje når man klikker her og der, hva som skal poppe opp og snurre rundt
  • Tegn forskjellen på mobil- og desktop-versjonen
  • Og så videre …

Dette vil umiddelbart få de andre i teamet til å ville fylle inn de tomme feltene dine. Dere kan snakke om funksjonen, og se den på samme måte – ikke i verdt sitt bilde. Ikke i hvert sitt hode.

Samtidig har du og kollegene dine dokumentasjon på hva dere snakket om. For vi glemmer. Og glemmer vi, kan vi fort være tilbake til hver vår versjon av detaljene i et prosjekt.

Å jobbe med punkt 1 og 2 gjør det også naturlig å stille hverandre nok spørsmål om prosjektet. Klarer vi å være et godt team, og bruker vi tid sammen, vil det bli naturlig å snakke om detaljene i prosjektet. Og tørre å være ærlig når man er usikker på om man jobber riktig.

Tenk så spennende å få ha kolleger fra alle verdensdeler?

4. Et siste bonuspunkt

Jeg har lyst til å sette på et punkt til … Det kreves ikke for å lykkes med et utviklingsteam, men det gjør hverdagen mer givende:

Nyt å jobbe på tvers av kulturer!

Ikke sitt alle sammen på et kontor i Oslo med tilnærmet lik oppvekst, bakgrunn, utdannelse og alle med hytte på fjellet. Det er faktisk mye mer givende å ha et team med ulike kjønn, ulik kulturell bakgrunn, ulik hudfarge, språk, favorittmat og fritidsinteresser.

Å få input fra mennesker som er annerledes enn meg selv gjør arbeidslivet mye mer givende og gjør meg mer kreativ og skapende.

Altså: Nok en grunn til å utvide det digitale teamet ditt med utviklere fra Bangladesh. Les mer her

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Én tanke om “Slik skaper du et effektivt utviklingsteam”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: