Tegnspråk-app for Signo – et første steg på en spennende teknologivei

Vi har designet og utviklet en tegnspråk-app for Stiftelsen Signo. Appen inneholder Signo-ord og tegn som er viktige for de som jobber i Signo og for de som bruker tjenestene deres.

IMG_8326
F.v. Brainify-gründer Johannes, informasjonsleder i Signo Øyvind, prosjektleder Knut Rune og designer Riccardo.

Et «tegn», som det kalles, varierer nemlig veldig over alt i verden. Faktisk over alt i Norge. Og over alt i stiftelsen Signo.

– Dette kan virke rart, men tegnspråk har ulike dialekter, slik som talespråk har, forteller prosjektleder for appen Knut Rune Saltnes i Signo. – Man kan se hvor folk kommer fra ut fra hvilke tegn de bruker, derfor er ikke nødvendigvis tegnet for «bjørk» likt i Andebu, Oslo eller i Trondheim.

– I første omgang bruker vi tegnspråk-appen vår til å oppmuntre ansatte til å løfte hendene og bli inspirert. Signo har også koblet appen til programmene for tegnspråkundervisning i Signo, samt at de tenker å bruke den i tegnspråkundervisning i flere av landene der Signo har bistandsprosjekter, for eksempel i Malawi – siden appen er satt opp til å være flerspråklig.

I appen finner du ord og tegn som brukes mye i Signo. Det kan være:

  • adresser og steder
  • faglige uttrykk
  • navn på virksomheter og avdelinger
  • titler
  • ord og uttrykk som vi bruker spesielt i Signo
  • temaer og hendelser i Signo

Lær ord og setninger i Signo appen

Å få lage en app som dette for Signo har gitt oss to oppvekkere. For det første om hvor stor variasjon det faktisk finnes i tegnspråk, bare i lille Norge. Og for det andre hvor enorme muligheter AI-teknologien, som er på full vei inn i livene våre nå, kan forenkle livene til de som har behov for å bruke tegn for å kommunisere.

Appen vi har laget for Signo er jo egentlig en enkel ordbok, i videoform. Men den er også bygget på en måte slik at den kan være springbrett for noe mye mer, for eksempel tegngjenkjenning via mobilkameraet. Tenk om mobilene våre kunne blitt «en tegnspråktolk i lomma». Teknologien ligger der. Appen må bare lære seg tegnspråk først.

Teknologi

Appen er designet av Riccardo i Sketch og utviklet i React.Native av Rokibul og Ziaul. React.Native er et rammeverk for å bygge native-apper med JavaScript. Vi bruker også React for å utvikle flere andre webapper og native apper; blant annet for NTB.

1436520Til minne om Rokibul

Appen ble i første halvdel utviklet av kollegaen vår Rokibul Hasan som døde i flyulykken i Kathmandu. Heldigvis var det praktisk tilrettelagt for Ziaul å ta over prosjektet, selv om det er spesielt å bli minnet på kompisen vår i nærmest hver kodelinje og historikk i Slack. I utvikler-stil har vi lagt inn en hilsen til han i de åpne kildekodene på Git.


Last ned appen til iPhone: https://itunes.apple.com/no/app/signo/id1389960290?l=nb&mt=8
Last ned appen for Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.signo

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

2 kommentarer om “Tegnspråk-app for Signo – et første steg på en spennende teknologivei”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: