Derfor velger vi Ruby on Rails og WordPress

Vi elsker Ruby! Og vi liker alle mulighetene som ligger i en god Wordpress-løsning. Men er det nødvendigvis rett teknologi for deg?

Photo: Farzad Nazifi

Ruby on Rails har vi skrytt opp i skyene tidligere. Jeg synes (som en designer og prosjektleder, uten kodekunnskaper) at enkelheten og smidigheten i kodespråket og rammeverket, kombinert med lett-å-lære-seg-faktoren gjør RoR til et godt valg i mange tilfeller.

Forståelig

Skal vi lage nettsider, i de fleste størrelser, er jeg glad i å foreslå WordPress. Det er det noen konkrete grunner til.

For det første kan faren min på 65 lære seg WordPress på få dager. Raskt vil han også kunne løse mange ting selv CMSet (publiseringsløsningen) – for eksempel ved å søke opp opplæringsfilmer på YouTube.

For det andre vil ikke WordPress forsvinne på mange mange år. Jeg har sett CMSer komme og gå, fordi reklamebyrået eller IT-selskapet velger å slutte å utvikle løsningen. WordPress er derimot en løsning de aller fleste utviklere kan forstå og endre, den dagen du vil skifte leverandør. Du gifter deg ikke med én IT-leverandør.

Lynraskt til målet

Både Ruby on Rails og WordPress har et hav av «ferdigbygde legoklosser» vi kan bruke når vi utvikler. Dermed sparer vi tid på hver eneste jobb, fordi vi ofte kan plukke en ganske ferdig VISA-handlekurv, et søk, et bildegalleri eller hva-det-måtte-være fra legokassa vår. I Ruby kalles dette gems. I WP-verden Plugins og Themes.

Dette gjør at vi med disse teknologiene kommer mye raskere til målet, og kan fikse en nettbutikk eller nettside på så lite som et dagsverk (om du vil deg selv så vondt). Dermed kan du flytte deg fra idé til første beta-versjon på mye kortere tid enn med mange andre teknologier. (Noe vi i Brainify har bevist gang på gang.)

Les også: 7 grunner til at du bør elske Ruby On Rails

Photo: Damian Zaleski

Så?
Bør du velge en av disse teknologiene?

Det er ikke sikkert. Her er de tre vanligste argumentene mot WordPress eller Ruby:

«Er det skalérbart, da?»

Skal du lage en veldig stor løsning kan begge deler bli for puslete. Store løsninger, da snakker vi AirBnB og GitHub, bruker Ruby (med endel attåt). WordPress (Pro edition) brukes av CNN. Likevel mener flere av utviklere jeg snakker med at RoR og WP har sine begrensninger med tanke på skalerbarhet og størrelse. Men vi snakker da om stoore løsninger. De aller fleste norske bedrifter kan helt klart holde seg innenfor «liten nok for Ruby»-kategorien i lang tid.

«Jeg har hørt at WordPress er ustabilt.»

WordPress har et dårlig rykte når det kommer til sikkerhet. Dessverre har jeg flere ganger opplevd at løsningene blir hacket.

Sikkerhetshullene kommer de aller fleste gangene via for svake passord på FTP- eller adminbrukere, eller aller oftest via useriøse eller ikke-oppdaterte plugins (tilleggsverktøy) i løsningen.

Setter du derimot opp WordPress-løsningen din på en skikkelig måte skal du klare å unngå disse sikkerhetshullene. Hør med leverandøren du vurderer og be om referanser – så kan du få deres kunders erfaringer med dem som leverandør av trygge WordPress-løsninger.

«Vi har allerede andre løsninger på for mange andre kodespråk, vi.»

Har du et utviklingsmiljø bygget på for eksempel .Net eller Java kan det godt hende det å blande inn PHP (som WordPress er skrevet i) eller Ruby ikke er løsningen. Det finnes likevel gode måter å kombinere ulike installasjoner, og å få disse til å snakke godt sammen. Det viktigste er likevel at du har et gjennomtenkt forhold til hvilke språk du bruker til hva, hvordan du skal få de ulike systemene til å vare (men mindre det er snakk om en rask test-applikasjon) og hvilken teknologi som passer til hvilke utviklere du skal samarbeide med.

Det er likevel ikke teknologien som avgjør om prosjektene dine lykkes eller ikke. Teknologien kan få deg raskere til målet eller tryggere til målet … men har du en dårlig idé eller et dårlig produkt er det lite både design og teknologi kan bidra med.

Les også: Hvordan mobiltilpasse min ikke-mobiltilpassede nettside?

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Én tanke om “Derfor velger vi Ruby on Rails og WordPress”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: