Jeg synes ofte det er vanskelig å svare på spørsmålet «hvilken strategi kan vi ha for Facebook-siden vår?». Det er så mange muligheter og mange ulike tilnærmingsmåter som kan fungerere (like) godt.
På sosiale medie-tracket på Webbdagarna 2017 presenterte museet Livrustkammaren sin måte å bruke Facebook på, en metode de kaller haha-aha-ah.
Det ligger selvsagt en begrunnet strategi bak, blant annet at det etterlatte inntrykket skal være «Livrustkammaren er din historiebästis» (altså, din historiekompis på norsk, da). Målet er både å spre budskapet om objektene som finnes på museet (f.eks rustninger og hestevogner) og målet er å få flere besøkende fysisk til museet.
Haha-aha-ah-metoden er befriende, men krever en god dose tekstforfatter-skills. Den går ut på å dele morsomme innlegg, der målet er å få publikum til å først si
HAHA!
(få oppmerksomheten)
deretter å bli nysgjerrig på å vite mer
AHA?
(pirre nysgjerrigheten)
for å til slutt å lære noe nytt.
AH!
(informere)
Men: Det vi lærer av å følge Livrustkammaren på Facebook lærer vi ikke først og fremst av selve innlegget, men av kommentarene i kommentarfeltet.
Livrustkammaren sine administratorer oppdaget nemlig at de ved å begynne med haha-et fremfor ah!-et fikk en enormt mye høyere spredning. Deretter kommer aha?-et av seg selv, ved at folk begynte å stille spørsmål i kommentarfeltet, som de igjen kunne svare på – og dermed informere.
Høyaktuell timing
Her er noen eksempler:

Og resultatet?
Joda. Metoden gir resultater – ikke bare Facebook-spredning. Det siste året har antall (fysisk) besøkende på museet økt med 30%.