Gjør bedriften din litt mer digital på 1-2-3

Vi har sjeldent tid nok til å gjøre store endringer i måten vi jobber på. Her er derfor tre tips til hvilken ende du kan begynne forsiktig i.

Dette innlegget er skrevet spesielt for deg som er leder i en liten eller mellomstor bedrift eller organisasjon med under 100 ansatte, som ikke jobber med digitale løsninger, men som ser nytten av å bli litt mer digital.

Å «digitalisere bedriften sin» kan virke overveldende og ugjennomførbart. Tar vi det hele «litt ned» og tenker litt enklere, er det tre verktøy som kan la bedriften din utnytte den digitale verden – uten at du trenger å brekke den effektive ryggen din.


1

Fra epost til Basecamp

Sier du farvel til epost-korrespondansen som går fra én til én og heller lar alle eller utvalgte se kommunikasjonen, utnytter du muligheten den nye digitale verden gir til kunnskapsdeling.

Det finnes flere alternativer for samhandlingsverktøy for små bedrifter. I Brainify bruker vi Basecamp, mens jeg hos tidligere arbeidsgivere har brukt Slack, Yammer og Socialcast – med god hell. Slack er genialt, men er etter min mening litt «teknisk» for bedrifter som ikke jobber med design eller utvikling.

Basecamp

Vi bruker Basecamp fordi den gir oss fire viktige dimensjoner

 • Én-til-én-chat (pings)
 • Felles diskusjoner, som erstatter eposter med halve selskapet på cc, der man holder seg til ett tema, og kan svare med både lenker, bilder, og formatert tekst
 • Felles chat (campfires) der alle ser hva alle sier, i én løpende feed
 • To-do-lister, der hver oppgave i listen kan kommenteres, tildeles og få en utløpsdato

Slack, Yammer og Socialcast er dyktigere enn Basecamp på «intern Facebook»-tanken, med bedre løsninger for å se hvem som er online, enklere chatting, etc. Er det «intern Facebook» man ønsker seg er derimot Facebook at Work et mye mer spennende alternativ – som jeg gleder meg til å teste.


2

Fra C:/ til Google Drive

Selv hos de største bedriftene jeg har jobbet for har jeg sett at den lokale harddisken ofte er stedet hvor viktige dokumenter lagres, og at deling av dokumenter skjer ved å maile hverandre en word-fil.

Flytter du flest mulig av filene dine over i «skyen» gjør du det enklere å

 • dele og jobbe på dokumenter sammen med kollegene dine
 • ta backup og sikre at ting ikke går tapt
 • gjøre deg selv litt mindre uunnværlig, fordi ikke lenger «fila ligger på harddisken min»

Jeg er veldig klar over at å flytte en hel bedrift over i en skyløsning ikke er bare-bare. Og poenget her er jo å tenke enklere. Så; begynn med en del av bedriften eller ett prosjekt, og test ut hvordan en løsning som Google Drive, Box eller andre løsninger kan gjøre dere mindre avhengig av lokal lagring.

Google Drive

I Brainify bruker vi Google Drive … og elsker det. Både fordi

 1. vi kan bruke det kombinert med Basecamp
 2. vi kan jobbe sammen samtidig på dokumentene (og invitere kunder inn med full eller begrenset tilgang), og fordi
 3. det er så enkelt å bruke på mobil

3

20 Google Analytics-minutter

Sett av 20 minutter hver uke til å følge med på trafikken på bedriftens nettsider, enten du er daglig leder, informasjonsleder eller ansvarlig for kun en kampanjeside eller del av nettsidene deres. Forhåpentligvis gjør du det allerede, men av egen erfaring kan det være lurt å sette av en fast tid i uka der du alltid sjekker forrige ukes besøkstall, med utviklingen fra uken før.

Har du ikke satt opp Google Analytics er det gjort på få minutter av den eller de som har laget nettsidene dine. Her ser du hvordan du sammenligner de to siste ukene i Google Analytics:

Begynner vi å følge med på disse tallene får vi plutselig et annet forhold til den mest digitale delen av bedriften vår. Hvor viktige er nettsidene våre for resultatene våre? Når ser du en endring i tallene og hva utløste endringen? Klarer du å få til store endringer ved å gjøre en liten endring?

Punkt 3 er kanskje det enkleste du kan gjøre, og det du kan begynne med i morgen.


Poenget er uansett å begynne i det små, og utnytte de digitale mulighetene et lite steg av gangen.

Lykke til! Og kommentér i kommentarfeltet under om du er i gang.

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

4 kommentarer om “Gjør bedriften din litt mer digital på 1-2-3”

 1. Kort og konsist. Knall.
  Men har du prøvd Trello? Tester det i disse dager. Og er egentlig Google drive bedre enn Dropbox?

  Liker

  1. Trello har vi brukt mer til ren prosjektstyring. Og det er vel litt opp i kompleksitet? Vi bruker Waffle.io kombinert med GitHub.

   Jeg syne Google Drive er bedre enn Dropbox bl.a. fordi man kan jobbe sammen på en word- eller powerpoint-fil «live».

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: