Tre spørsmål du kan stille deg om ditt selskaps merkevare

Har du et godt nok forhold til ditt eget brand? Her er tre spørsmål du kan se om du finner svaret på … som vil bringe deg nærmere ditt selskaps identitet.

Jeg jobber ofte med små selskaper og organisasjoner. De, eller vi kan jeg jo si, har sjeldent råd til å bruke store summer på merkevareprosesser. Det vil si; disse store og omfattende rundene med reklamebyråer som gir deg en klar retning på hvor merkevaren din skal.

Det er likevel viktig, uansett hvor stor eller liten du er, å ha et avklart forhold til hvem du er og hvorfor du har livets rett. Du vet det kanskje i dag også, men du har kanskje ikke skrevet det ned noe sted.

Har du to timer til rådighet kan du stille deg følgende tre spørsmål. Så har du i det minste en litt klarere tanke om hvem du er, hvordan du skal snakke, og hvilke verdier du skal veie valg opp mot.

1. Hva er du for hvem?

Prøv å ha et klart forhold til hvem kundene dine er. Ellers kan du like gjerne myse når du kjører bil. Det blir litt ustøtt. Hvem er den ene personen du skal snakke til – om du må velge? Er det en mann eller dame, en IT-sjef eller daglig leder, leser han Aftenposten eller Finansavisen?

Finn for all del gjerne et bilde på internett, print det ut og skriv på navn, alder, yrke, etc på arket – og la personen bli en du tenker på hver gang du poster noe på Facebook eller skriver et nyhetsbrev.

Og hva er du for denne personen? Det kan være så enkelt som at vi er den foretrukne matbutikken hans. Eller vi er de som han ringer til for å løse problem X. Men ofte er svaret mye mer komplisert enn dét … noe du kan finne ut ved å stille deg spørsmålet.

Skriv setningen nederst på arket av den nye kompisen din.

2. Hvem er du, og hvem er du ikke?

En annen øvelse er å sammenligne deg med helt andre ting i verden. Superdyktige Anne Bremnes i Salt Concepts lærte meg å bruke to typer sammenligninger for å forstå mer av hvem man er. (De har forøvrig konseptet Speedbranding, som er helt perfekt for deg som ikke har tid til den store runden fra reklamebyrået, men som synes mine tre spørsmål blir litt puslete.)

– Om bedriften din hadde vært et bilmerke – hvilket hadde dere vært da? Og hvilke bilmerker er dere virkelig ikke?

– Om bedriften din hadde vært en kjendis – hvem? Hvorfor akkurat han eller henne? Og hvilken kjendis er dere lengst unna å være?

Disse to spørsmålene får til og med den barskeste mannen til å snakke om følelser. Hvilket bilmerke kjenner vi oss igjen i? Den fornuftige Toyotaen, den nytenkende Teslaen, en artig Fiat … Hva er det med det bilmerket som dere kan kjenne dere igjen i?

Er vi rappkjefta Lisa Tønne, eller en velformulert og pent antrukket Jonas Gahr Støre? Og hvorfor tenker vi at vi er en av disse?

Finner du svaret på disse to spørsmålene er det plutselig enklere å tenke hvordan du skal kommunisere i alle kanaler … selv om du kun har et bilde av en BMW i3 og Sandra Lyng Haugen hengende på veggen, fremfor en kommunikasjonsplattform.

3. Hvordan ser en verden ut uten deg?

Det siste og viktigste spørsmålet er hvordan verden hadde sett ut uten deg? Hva hadde kundene dine savnet? Hvordan hadde verden blitt dårligere? 

Uten Brainify hadde verden blitt mer knotete og litt mindre digital. Det forteller meg at vi skal være kjappe til å hjelpe kundene, uten å dra dem gjennom knotete prosesser. Det skal ikke ta lang tid fra vi hører om en utfordring til vi hjelper kunden. Og det forteller meg at vi skal sørge for å tenke digitalt og snakke om det å utnytte digitale muligheter.

Holder du på med noe som alle andre gjør, slik at verden ikke hadde sett annerledes ut om ditt selskap forsvant? Mest sannsynlig ikke. Finn din unikhet, og snakk om denne for alt det er verdt.

Hilsen Brainify (en heftig cross-cart)

1108px-Cart_507_-_Per_Björnson_(3845796244).jpg

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: