Telia sin deilige logohistorikk

I dag melder E24 at NetCom forsvinner. Inn kommer Telia – som har en av mine favorittlogoer på samvittigheten.

Foto: Håkan Dahlström Photography

I 1997 satt jeg og designet et lite internmagasin for Telia i Norge. Jeg var 17 år, og Telia var frem til da den desidert kuleste kunden jeg hadde hatt. Hadde jeg visst hvilket design mobiloperatøren snart skulle komme med hadde jeg likt dem enda bedre.

Fra 1993–2000 så Telia-logoen slik ut:

Telia logo 1993–2000

Allerede da var den ganske mye kulere enn Telenor sin, selv om Telia-logoen så ut som en kronet sinna stjerne.

I april 2000 lanserte Telia en radikalt annerledes logo enn alle andre i bransjen.

Fra 2000–2004 så Telia-logoen slik ut:

Telia logo 2000–2004

Jeg husker fortsatt diskusjonene om den nye logoen som Interbrand hadde laget. Den detaljerte, fargerike logoen og den røde typografien var så langt unna det mobiloperatøren tidligere hadde hatt, typografien og symbolet hang litt dårlig sammen (mente mange av oss) og den var alt for detaljert.

Likevel; den åpnet opp for å tenke nytt som mobiloperatør. Husk at på dette tidspunktet så Telenor, NetCom og Djuice sine logoer ut som dette:

telenor    Netcom logo år 2000 Djuice

Telia sin fargeglade logo inspirerte meg til å tørre å bruke flere elementer og flere farger i profilene jeg lagde i årene etter dette. Blant annet var det nok Telia som lå i bakhodet den dagen jeg utviklet den grafiske profilen for Norges Musikkorpsforbund i 2009.

Fra 2004–2011 så Telia-logoen slik ut:

Telia logo 2004–2011

Etter fire år ble det fargeglade nettverket i logoen fjernet, og rødfargen skiftet til magenta.

I denne perioden tenkte jeg ikke over Telia-brandet lenger. Ikke før Netcom, Telia og andre main brands i Telia Sonera ble rebrandet med samme look i 2011.

I 2011 fikk Telia sin nye logo, som vi også gjenkjenner i dag:

Telia

Jeg husker at Telia Sonera-rebrandingen ble ansett som overfladisk og kald. Like kald som den blåfrosne steinen i logoen. Likevel er det lillafargen jeg er glad for. Da Netcom og Telia ble lilla, var plutselig lilla en farge jeg kunne foreslå i en seriøs grafisk profil eller på interiøret på et konsulentkontor, uten å bli ledd av.

I dag ser Telia-logoen forøvrig slik ut:

Telia

1. mars er Netcom borte og Telia tar over. Hadde logoen fra 2000 fortsatt vært i bruk hadde jeg gledet meg litt ekstra til lanseringen.

Se mer på logopedia: http://logos.wikia.com/wiki/Telia

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

8 kommentarer om “Telia sin deilige logohistorikk”

  1. Lilla er jo kongefargen. Bokstavlig talt.
   Jeg sliter mer med å holde den unna grafiske profiler :-) … Og har ikke bodd i et hus uten en lilla vegg eller annen detalj de siste 15 årene.

   Liker

 1. Gøy! Savner «nettverket» i siste overhaling. Hadde likt bedre en «utflating» av forrige sten.

  Du har ellers vært litt for snill med Djuice. Den logoen du viser til der var nr 2 i rekken, og kom hovedsakelig i masse grusomme farger. Den første fant jeg ikke hovedlogoen til, men det er samme feel (og farge) i DjuiceDragons logoen (http://freedesignfile.com/upload/2015/06/djuice_dragons_shiny_vector_647232404.jpg) Jobbet på Telenor Telehuset i 2000 og ingen forstod heller navnet (eller gjør det den dag i dag)

  Liker

  1. Aha. Den husker jeg ikke. Men den fonten husker jeg litt for godt. Synes å huske den var norsk? Det må jeg finne ut av :-)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: