Slik kan du være mer enn en «grafisk» designer

Det sies at kun 40% av de som er utdannet grafiske designere jobber som dette. Hvordan kan vi som designere få flere designben å stå på?

Hipsterdesigner

Vi i Brainify ønsker oss flere designere etterhvert. Vi har derimot ikke råd til å ansette rene grafiske designere.

Misforstå meg rett. Grafiske designere har ikke høy lønn, dessverre det motsatte. Men rene grafiske designere er vanskelig å selge – fordi kundene vi leier ut konsulenter til ofte sammenligner ren grafisk design med designere i India, Argentina, Ukraina og andre land med langt lavere prisnivå leverer. En grafisk profil med mal for PowerPoint, visittkort og konvolutter kan du kjøpe for under tusenlappen (på sider som 99designs.com). Og kvaliteten er tilsynelatende mer enn god nok! Grafiske designere som, slik jeg begynte som i 1996, designer magasiner og tidsskrifter begynner å få en enorm konkurranse – etterhvert som papirtidsskriftene ikke har de samme budsjettene som før.

Designerne vi trenger i Brainify bør derfor ha flere ben å stå på. En norsk designers fordel i det norske markedet er å forstå hvordan norske forbrukere oppfører seg og hvordan design påvirker et norskt hjerte. Det kan ikke en indisk designer konkurrere med. Og en grafisk designer, som forstår fagområdene til en interaksjonsdesigner og en webdesigner, kan fort bli enklere å leie ut som konsulent til kundene våre.

Uansett om du er midt i utdannelsen eller er ferdig utdannet grafisk designer for ett eller 30 år siden, ville jeg anbefalt følgende tips for å få flere ben å stå på, basert på mine egne erfaringer i bransjen:


1

Øv deg på å gjennomføre brukerintervjuer

eller andre metoder for å forstå mer av hva de du designer for ønsker seg og hvordan de tenker. Dette er interaksjonsdesignerne noen råtasser på, men det skader ikke å kunne teknikkene.


2

Begynn å tegne wireframes,

for eksempel ved hjelp av Balsamiq. Da frigjør du deg fra fonter og farger, i større grad enn om du går rett i Illustrator eller Photoshop (som jeg selv har en uvane med å gjøre).


3

Forstå forskjellen på webdesign og grafisk design

Eksempelvis kan det være dumt å prøve å «skille seg ut» på nett, ved å ha rosa tekstlenker eller legge logoen nederst til høyre på en nettside.


4

Vær den som alltid tenker «mobildesign»,

fordi 50% av de som skal se det du lager gjør det via en smarttelefon. Det er ikke bare webdesignerne som skal få lov til å tenke «mobile first». Lager du en grafisk profil som er tilpasset mobil vil nok kunden nyte godt av dette i årene fremover.


5

Sett deg inn i hva som skiller norsk design fra dansk, italiensk og australsk

og knekk norske designkoder. Så ligger du noen steg foran :-) Hadde du kommet til meg med denne kunnskapen hadde du plutselig vært mye mer interessant å ta et jobbintervju med.


Nyutdannede designere som allerede har erfaring med å avdekke brukernes behov og som kan tenke interaksjon (denne knappen plassert her vil gi flere klikk, fordi …) i tillegg til å kunne lage pene ting, vil være mye mer attraktive for oss enn tradisjonelle grafiske designere.

Som konsulent trenger vi også å ha evnen til å selge. Så, begynn å selge dine egne tjenester:


6

Lag deg en pen online portfolio

f.eks. ved hjelp av SquareSpace eller Webflow


7

Vær aktiv i sosiale medier

så du lærer deg mest mulig om kanskje den viktigste kanalen som designet ditt skal fungere i.


8

Vær på LinkedIn

LinkedIn er viktig og kan for min del erstatte en CV. Nettverket ditt og hva andre sier om deg kan være vel så interessant som hvilken skole du gikk på. Og kan jeg få se hvem du er connected med kan det godt hende jeg forstår mer av hvor enkelt det vil være å leie deg ut som konsulent.

Husk: Jeg prøver ikke å undergrave faget grafisk design: Kun gi oss som designere noen råd om hvordan vi kan få flere ben å stå på i et utfordrende jobbmarked.
Jeg gleder meg til å få jobbsøknaden din!

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: