Den vanskelige veien fra iPhone til Android

Da jeg kjøpte iPhone6 for 1 1/2 år siden blogget jeg om at det kanskje var min siste iPhone. Nå sitter jeg med en Android-telefon fra Huawei mellom hendene. Hva skjedde?

Jeg er i utgangspunktet en ivrig Apple-mann, med Steve Jobs-biografien i bokhylla, to macer i huset, et par-tre iPhoner, to iPader, to AppleTVer og til og med en router fra epleprodusenten. Likevel er ikke Apple like overbevisende i dag som de var i tiden før Jobs døde.

Apple har lenge vært produktene vi kjøpte med hjertet – ikke med hjernen. PC-kjøperne tenkte med hodet, mac-kjøperne med hjertet og Porsche-kjøperne med underlivet (ifølge Scott Galloways tese, omtalt i Petter Stordalens Jeg skal fortelle deg min hemmelighet). Husker du denne kampanjen?
I'm a PC. And i'm a Mac

Les også: iPhone 6. Min siste iPhone?

For min del startet Apples fallende hjerte-rangering med iPhone 6 som tok et steg vekk fra brukernes behov og et steg mot forretningen til Apple. Tidligere kunne telefonene brukes med kun én hånd, mens en for stor skjerm nå ikke gjør dét mulig. iPhone 6 sin form og størrelse er tilpasset fabrikkene som lager dem – og ikke brukernes behov. Samtidig gjør de store skjermene at batteritiden ligger under et normalt dagsbehov for oss storbrukere, noe jeg tror Steve Jobs aldri hadde godtatt.

Apple sine løsninger for epost og skytjenester ligger også noen steg bak Google sine løsninger, sånn rent brukeropplevelse-messig. Jeg merker at jeg i det siste har foretrukket både Gmail- og Google Drive-løsningene, fremfor Mail og iCloud. Og Apple sine mobiltelefoner er ikke spesielt glad i Google-løsningene.

I romjula begynte jeg å sette meg mer inn i Android-verden, se videoer, lese omtaler og lese artikler om både operativsystemet og de ulike produsentene. Utgangspunktet var at jeg skulle finne en mindre telefon som var tilpasset min 8-åring, og begynte da å lese flere artikler om Huawei sine forenklinger av Android og om hvordan vi kan «barnetilpasse» en Android-telefon i mye større grad enn vi kan med iPhone-telefonene. Mest sannsynlig noe som ikke er nyheter for andre enn oss skylapp-blinde Apple folk.

I løpet av romjula og utover i januar folk jeg lyst til å teste Android selv, før jeg slapp løs 8-åringen min i dette universet. Jeg er langt fra overbevist om at Android er et bedre alternativ enn iOS, men er klar for å prøve.

Jeg er derimot spent optimistisk til mobilen fra Huawei. Ansatte i mobilbutikkene og tekniske nettsider snakker godt om den kinesiske underdog’en, om de kan kalles dét. Det virker også som om Huawei-brukerne snakker om merket og produktene på samme entusiastiske måte som iPhone-brukerne gjorde for snart ti år siden. Huawei er et super-kommersielt selskap, eid av Kinas 556. rikeste mann, med milliardoverskudd de siste årene.

Huawei P8 LiteJeg bestilte en Huawei P8 Lite. Det var den minste Androidtelefonen (i størrelse) jeg fant blant telefonene med høyest score i testene. Den kostet latterlige 2200 kroner, og har samme spesifikasjoner som iPhone 6.

Huawei har også et eget grafisk grensesnitt «lagt oppå» Android sitt operativsystem, og har som andre Android-telefoner store muligheter for tilpasninger av utseende. Det er kanskje på dette punktet jeg har en følelse av at kinesiske Huawei kan skille seg ut fra røkla i årene fremover, nettopp fordi de viser tendenser til det – før de egentlig er i en posisjon der de kan.

Målet mitt er å finne ut om Huawei har laget en telefon og en tilpasning av Android som er halvparten så bra som iPhone 6s. Det burde holde, siden den koster 1/4 av prisen.

Og så er jeg veldig spent på Huawei i årene fremover. Kanskje kan de i årene fremover ta rollen Apple tidligere hadde – med å sette brukeropplevelse fremfor fabrikkens ønsker? Kanskje det er de som kaprer hjerte-kjøperne i tiden fremover, nå som Apple tar Porsche-posisjonen (ved å henvende seg til underlivs-kjøperne)?

Les også: Kundereisen fra iPhone til Android

Hvordan gikk det? Les resultatet etter 75 dager med Huawei

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

4 kommentarer om “Den vanskelige veien fra iPhone til Android”

      1. Gratulerer, og velkommen skal du være, det blir litt tøft mens du er på avrusning. Nå kjører ikke du rett på megatøff-avrusningsklinikk-i-ti-år-modellen som din kusine, men den type klinikker kan jo også dra det litt laaangt den andre veien. I den andre enden vil du oppleve at det finnes både dingser og operativsystemer som kan være både like bra og tilogmed bedre enn de med epler…

        Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: