Her er 10 av verktøyene vi utviklerne bruker, som du nå kan forstå litt mer av hva er (og kanskje til og med teste ut).
GitHub
GitHub er der hvor utviklere kan lagre og holde versjonskontroll på alle filene i prosjektet. Det vil si, som en filserver som også sørger for å lagre ikke bare siste versjon, men alle tidligere versjoner også. Å bruke GitHub eller lignende versjonskontrollsystemer er en selvfølge for de fleste som jobber med webutvikling. Her er noen gode ressurser for å komme i gang.
Terminalen
Terminalen er et kommandolinje-program (det svarte vinduet med hvit tekst Johannes kaller «The Matrix») hvor utviklere kan gjøre helt grunnleggende operasjoner. Her kan vi starte applikasjoner (programmer), migrere databaser, kjøre tester eller hente ned tredjepartsbibliotek. Terminalen er kinkig å forstå effektiviteten av i starten, men etter hvert som man lærer seg å bruke den skikkelig vil man merke at man jobber raskere. Her er et bra sted å starte for å lære seg terminalen.
Node
Node er et JavaScript-basert miljø som utviklere bruker for å lage applikasjoner. De fleste webutviklere bør være mer eller mindre kjent med hva Node er og hvordan man tar i bruk det, gjerne i kombinasjon med Express. Om du ikke er kjent med disse, kan du jo for eksempel starte her? Bonus tips: Bruk async-biblioteket for å unngå spagetti-kode.
NPM
Node Package Manager er et fantastisk verktøy for å hente inn tredjeparts-biblioteker for Node. Trenger du for eks et bibliotek som gir en liste over norske helligdager for et gitt år til prosjektet ditt? Da søker du bare i NPM-basen. Det er store sjanser for at noen allerede har laget dette.
Bower
Bower, litt som NPM, men for frontend-kode (html, liksom), er et verktøy for å hente inn tredjeparts-biblioteker. Trenger du for eks jQuery til prosjektet ditt? Kjør `bower install jquery` i terminalen så hentes alt ned for deg. Her er en artikkel som beskriver hvordan man kommer i gang med Bower.
Ruby on Rails
Ruby on Rails, eller Rails som det ofte bare kalles, er et rammeverk for å bygge server-applikasjoner. Det er enkelt å lære seg og utviklingen går effektivt om man følger konvensjonene. Det kan være smart å skaffe seg grunnleggende kjennskap til Ruby før man setter i gang.
ES6
Javascript kan sees på som en tilleggsfunksjon til HTML som kan brukes til å gjøre lokale enkle, eller mer avanserte operasjoner, eller forandre brukeropplevelsen på siden. ES6 er fremtidens JavaScript. For utviklere som bruker CoffeeScript eller i verste fall fortsatt skriver ren JavaScript, bør sjekke ut ES6. Her er et bra sted å starte læringsprosessen.
Ember og/eller Angular
Ember og Angular er frontend-rammeverk som utviklere bruker for å lage applikasjoner som kjører rett i nettleseren og som ikke er knyttet direkte sammen med en server. Det vil si at mye av det som skjer på nettsiden skjer «hos deg», fremfor å måtte ha kontakt med en server for hver ting som skal skje. Både Ember og Angular er ypperlige rammeverk som kan brukes for å oppnå en oversiktlig, skalerbar og ryddig nettside.
Bootstrap og/eller Foundation
Bootstrap og Foundation er to typer rammeverk som gir utviklere en rekke tilpasselige design-komponenter. Sagt forenklet kan vi si at Bootstrap har laget «et typisk første steg» for alle som skal lage en nettside – som lar oss slippe å gjøre det samme hver gang vi starter et nytt nettsideprosjekt. Med disse rammeverkene får man blant annet et designgrid (faste spalter som en nettside er delt opp i), en rekke knapper, pene skjemaer samt en rekke hjelpe-klasser. Dersom man ikke har laget sitt eget rammeverk eller bruker et av en rekke lettere alternativer, kan Bootstrap/Foundation vise seg å være meget tidsbesparende verktøy.
Takk for nyttig post. Tror ikke den siste linken deres fungerer. Tenkte dere ville vite :-)
Lykke til med Brainify! Heier på dere :-)
Med vennlig hilsen
Irene Buxrud Lyche
LikerLiker
Hjertelig! :-)
LikerLiker
Nyttigt! Slipper jag se alltför dum ut på våra möten.
LikerLiker