Statistikk fra flere nettsider jeg administrerer viser at over 50% av de besøkende kommer fra nettbrett og smarttelefoner. Ja: det er en selvfølge å tilpasse nettsidene våre til annet enn den tradisjonelle dataskjermen på toppen av et skrivebord.
Men: Selv om vi er enige om at det er viktig å ha mobiltilpassede nettsider er ikke dette gjort kun ved å krysse av et felt i publiseringssystemet (CMSet) ditt. Det tar tid og det koster penger.
Flere kunder har spurt meg hva som er riktig innfallsvinkel:
Så, hva er smartest?
1: Kode om dagens nettsider?
2: Kaste dagens nettsider og lage nye responsive sider?
eller
3: Lage en egen mobilside i tillegg til dagens nettsider – og sende mobilbrukere dit?
1
Kode om dagens sider
Hvor mye jobb det er å gjøre dagens sider responsive (at de tilpasser seg skjermstørrelsen) kommer an på hvordan de er kodet og hvor mange maler som må kvalitetssjekkes. Jo flere sidemaler/visningsvarianter du har på nettsiden din, jo større er jobben.
For en kunde brukte vi nylig rundt 100 timer på å gjøre det på denne måten. For din nettside kan det ta alt fra 15 timer og 250 timer.
![]() Fordeler: – kan ta kort tid – kan være den billigste løsningen |
![]() Ulemper: – kan ta langt tid – kan være den dyreste løsningen – koden kan bli kladdete og få kort levetid |
2
Kaste dagens nettsider og lage nye responsive sider
Har du brukt under 100.000 kroner på nettsiden din kan det godt hende det lønner seg å kaste det du har og lage nye sidemaler. Innholdet, sideoppbygging og menystruktur kan beholdes som i dag (sagt teknisk: innholdet i databasen holdes uendret, men visningsmalene/sidemalene endres).
For nettsider som bruker WordPress, uten å ha gjort for mange spesialtilpasninger, er dette en grei løsning. For større nettsider kommer det an på hvordan publiseringssystemet ditt er satt opp. Argumentene til CMS-selgerne har i alle år vært at «systemet er fleksibelt», så en problematikk som dette burde være greit å håndtere.
Har du budsjettet fra forrige gang du bestilte nye nettsider kan du jo også gå tilbake og se hvor mye du den gangen betalte for Utvikling av maler. For det er denne delen av jobben du i så fall må betale på nytt.
Husk å ta høyde for prisstigning og økt kompleksitet med responsive maler.
![]() Fordeler: – garantert flunkende nye responsive sider som kan testes på alle flater – du får tenkt gjennom innholdet i samme slengen. Er du heldig kan du slette 50% av innholdet ditt samtidig … ? :-) |
![]() Ulemper: – kan fort bli den dyreste løsningen – kan ta lang tid, når du egentlig har behov for nye mobilsider i går |
3
Lage en egen mobilside i tillegg til dagens nettsider
En annen løsning, som også flere større bedrifter har benyttet seg av, er å lage en egen versjon av nettsiden som mobilbrukere sendes til. Da kan du bruke det samme innholdet fra databasen, men presentere det på en annen måte.
Da blir dette å regne som et eget nettsideprosjekt, og kan bli så stort som du føler er lønnsomt for å gi mobilbrukere dine tilgang til en lesbar nettside.
(Se også Hvor mye bør en nettside koste?)
![]() Fordeler: – du slipper å røre de eksisterende nettsidene – du kan konsentrere deg om kun mobilbrukerne, og tilpasse innholdet til den smale brukergruppen |
![]() Ulemper: – en URL er ikke lik for begge plattformer, og deling av for eksempel et blogginnlegg kan føre til mobilversjon til desktopbrukere og motsatt – tar ikke høyde for alle brukerne, feks nettbrett og megaskjermer |
Konklusjon
A. Begynn med å ta et møte med CMS-leverandøren din, og hør hvor mye de estimerer de tre alternativene til.
B. Deretter kan du få en designer til å tenke gjennom hvordan du best kan presentere dagens nettsider til mobil- og nettbrettbrukere. Kanskje du, ved å se nettsidene dine på en mobilskjerm, forstår mer av hva som er viktig innhold for brukerne dine, hvilke funksjonaliteter du kan forenkle og hvor gode call-to-actions du har?
Én tanke om “Hvordan mobiltilpasse min ikke-mobiltilpassede nettside?”