Viften med skjulte talenter

For fire år siden flyttet jeg inn i et nybygget hus, da også selvfølgelig med et nytt kjøkken. Etter fire år har avtrekksviften på dette kjøkkenet lært meg en lekse om å ikke la design ødelegge for en god brukeropplevelse.

For fire år siden flyttet jeg inn i et nybygget hus, da også selvfølgelig med et nytt kjøkken. Etter fire år har avtrekksviften på dette kjøkkenet lært meg en lekse om å ikke la design ødelegge for en god brukeropplevelse.

Dette er hvordan avtrekksviften over ovnen vår ser ut:

Det er en ganske standard vifte, som setter på lys og vifte når du trekker den ut, med mindre du skrur av bryterne til høyre. Viften er ikke veldig sterk, men fungerer helt ok.

Naboen vår har helt identisk modell, og for en liten stund siden spurte hun om vi visste hvordan man kunne justere sugekraften på viften. Det hadde hun nemlig funnet ut … nå etter fire år. Verken min kone eller jeg har noen gang tenkt på dette, og ble ganske overrasket da jeg forstod at bryterne til høyre også fungerte som en «arm» man kunne folde ned for å få justere sugestyrken:

Viften min har dermed hatt skjulte talenter i fire år. Og hadde ikke naboen min ved en tilfeldighet funnet ut dette, hadde jeg fortsatt trodd at viften kun hadde av/på-funksjon …

Jeg skal fint klare å leve med en vifte som står fast på styrke «1». Det finnes større ting å være frustrert over. Men samtidig føler jeg meg lurt av viftedesigneren som absolutt skulle skjule en helt elementær funksjon. Som du ser på detaljbildet av bryterne er det ikke mange hint om at det finnes flere muligheter:

Jupp! Dette stod helt sikkert i brukermanualen til avtrekksviften. Men den har selvsagt verken jeg eller noen av de 23 andre i boligsameiet med identiske vifter lest. For det skal ikke være nødvendig å lese en brukermanual til en avtrekksvifte?

Hvordan kunne viftedesigneren løst dette, da?

Sånn?    Eller sånn?  

Og dette er ikke veldig vanskelig å overføre til webdesign, vel? :-)
Ikke gjem bort navigasjonen! Gi i det minste et hint om at det ligger noe der … Og er noe så lite viktig at du er villig til å gjemme det er det kanskje en unødvendig funksjon?

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Én tanke om “Viften med skjulte talenter”

  1. Vår vifte har alternativ 1 av dine to «nye» løsninger, men fordi man må trekke ut viften (og dermed sette den i gang) før man kan justere noe, er det fortsatt noe som irriterer stort. F.eks. dersom jeg vil ha lys, men er redd for at lyden av viften kan vekke et sovende barn etc. Vi tåler vel en synlig knapp i designet for å få den funksjonaliteten vi ønsker?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: