Om å gjøre logisk design spennende

Jeg er opptatt av å lage det jeg kaller logisk design. Men hvordan kombinerer man logisk design med design som er innovativt og moderne, og som skiller produktet vårt fra konkurrenten?

Jeg er opptatt av å lage det jeg kaller logisk design. Men hvordan kombinerer man logisk design med design som er innovativt og moderne, og som skiller produktet vårt fra konkurrenten?

Først og fremst. Hva legger jeg i uttrykket logisk design? Med logisk design mener jeg grafisk design med brukeren i fokus: Design som er inspirert av interaksjonsdesign og som tar prinsippene for brukervennlighet på alvor – både på skjerm og papir.

I LOVE DESIGNDersom design er kunst er logisk design brukskunst: Pene ting som samtidig har en funksjon, og som er sånn istedenfor sånn – av en grunn.

Logisk design på et CD-cover vil si det designet som gjør det logisk for publikum hvordan musikk de kan forvente seg. Logisk design på en nettside forteller brukeren hva han kan gjøre (hva call-to-action på nettsiden er), og for eksempel hva som er klikkbart og ikke. Logisk design på en grafisk profil vil si det designet som best forsterker verdiene vi ønsker å legge i brandet (som oftest; trygghet, innovasjon og modernitet), uten for mange elementer som forvirrer.

Utfordringen melder seg derimot når bestillingen fra kunden er et webdesign «med edge» eller en nettside som skal skille seg fra alle andre. For spesielt på nett har vi våre «vaner», og våre prinsipper for å forstå nettsiden:

  • Lenker i blått og med understreking
  • Logoen øverst til venstre
  • Tydelig klikkbare «Bestill»- eller «Neste»-knapper
  • Hovedteksten i sort på hvit bakgrunn
  • Tydelig merking av hvilken side du er på
  • Tittel på hver side
  • og så videre …

Nå tror du kanskje jeg skal komme med en løsning på hvordan man kombinerer spennende design med logisk design. Men igjen sier jeg mot min egen overskrift. Logisk design og spennende design er ikke motsetninger. Logisk design, gjort på den riktige måten, skaper glade brukere og kunder, fordi alle kan se på designet og si «Ja, akkurat sånn bør det se ut!» Logisk design handler rett og slett om å lage god design, men uten å bryte for mange av prinsippene vi vet fungerer, kun for å være «nytenkende» og annerledes.

Se et pent design gjort mer logisk
Se Finn.no redesignet – på en time

Eksempel på tre sider med (etter min mening) pent, logisk design:

Telenor Privat Mobil
telenor.no/privat/mobil
http://www.ving.no/
http://www.ving.no
Statoils online årsrapport
Statoils online årsrapport

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: