I 2002 hadde jeg en nettside hvor jeg blant annet hadde menyvalget «Tips til hjemmewebdesigneren». Jeg gjengir dette menyvalget i sin helhet:

NB! Flere av disse reglene er utdatert, men samtidig er det mye som fortsatt gjelder; f.eks dette om tekst og å ikke prøve å lage mer kompliserte nettsider enn man trenger. Samtidig er det morsomt å både lese hvor skråsikker en 22-åring er, kombinert med hvor mye internett har endret seg på åtte år :-)
Sitat johannes.no anno 2002:
Lag sidene så enkle som mulig
Er du ikke noen proffesjonell webdesigner, ikke prøv å lag det proffesjonelt. Lag det enkelt. Tenkt lesbarhet og navigering.
Velkomstside
Ikke lag velkomstside. Ingen vil ha en egen side for å ønskes velkommen. Alle regner med at de er velkommen når de havner på en webside. Bruk heller ikke opp den besøkenes tid på å vise f.eks. logoen til firmaet ditt (splash-screen). Hvis ikke du får fremhevet den godt nok i sidemalen, må du lage sidene på nytt.
En forside bør inneholde informasjon om siste oppdateringer, kanskje noen linker, og – i det hele tatt god informasjon om det siden inneholder.
Fargebruk
God smak er umulig å lære bort :) Spesielt når det gjelder farger kan man skille gode designere fra Ola Dunk Hjemmedesign as. Hold deg i alle fall borte fra skrikende farger. Velg heller litt matte og forsiktige. Du skal ikke konkurrere ut andre sider. De er allerede på siden din. Gi leserene en behagelig leseopplevelse. F.eks. ved å bruke en lys, matt bakgrunn (helst hvit) og sort (eller mørk grå) skrift.
Ikke bruk frames
Alt for mange bruker frames. Frames er som håndjern på designeren. Det låser designen til et visst mønster, og gjør det umulig å linke til en spesifik side.
Et godt alternativ til frames, er å bruke Perl (CGI), PHP eller ASP for å hente inn txt-dokumenter i en tabell. Dette krever likevel litt kunnskap. Eller en kompis som kan CGI :)
Animasjoner
Ikke bruk animasjoner. Da tenker jeg på sånne som alle bruker. F.eks. den irriterende veiarbeideren som forteller at en side er under produksjon. Denne viser ALLE at du er skikkelig uproff!
Vil du likevel ha en animasjon, bør du lage en enkel en selv. I samme stil som resten av siden din. Pass bare på at den ikke blir irriterende og ødeleggende for helheten.
Bilder
Husk alltid å komprimere bildene dine. Det beste verktøyet for bildebehandling er uten tvil Adobe Photoshop. Der kan man blant annet lagre bilder spesielt for web – og få informasjon om nedlastningtid og størrende.
Tekst
Unngå å lage viktig tekst som grafikk. Noen ønsker å pynte opp med fine overskrifter som grafikkfiler. Gjør du det må du huske på at endel aldri får se den overskriften – de som har skrudd av visning av grafikk. All tekst bør lages i HTML. Bruk også CSS i steden for font-tagger.
Prøv også å løse opp store tekstmender. Lag avsnitt, mellomtitler, og uthev viktige setninger. Da blir det lettere å lese, og man trenger heller ikke nødvendigvis lese hele avsnittet for å få med seg hovedpoenget.
Tunge sider
Ikke tenk at «nå har alle så gode linjer». Beregn siden din på dem som sitter på 28,8-modem. De har like mye rett til å se siden din som alle andre. En side bør ikke ta mer enn 10 sekunder å laste på et 28,8-modem.
Sist oppdatert: 4. juni 2002
2 kommentarer om “Tips til hjemmewebdesigneren”