Vennelister på Facebook (old)

Synes du det er vanskelig å være åpen på Facebook? Vil du ikke si det samme til både morra di og kundene dine? Her er en liten innføring i hvordan du lager sorteringslister blant vennene dine på Facebook.

Synes du det er vanskelig å være åpen på Facebook? Vil du ikke si det samme til både morra di og kundene dine? Her er en liten innføring i hvordan du lager sorteringslister blant vennene dine på Facebook.

Vi har lenge kunnet lage vennelister på Facebook, men etter det jeg erfarer er det ikke mange som har tatt det i bruk.
Jeg har selv brukt det kun de siste 3-4 månedene, og har i det siste prøvd å rydde opp i mitt eget system.

Jeg har ikke spesielt mange venner på Facebook: 346 er ikke stort å skryte av. Men likevel har jeg såpass mange sjangre av «venner», at jeg ofte har følt meg masete ovenfor flere av dem idet jeg har trykket på «Del».

Avgjør hvem som kan se statuslinjen din

Statuslinjen på Facebook har en liten hengelås, og det er her vi kan stille inn hvem vi skal snakke til.

statuslinjen med hengelås

Når vi klikker på hengelåsen kan vi stille inn hvilke venner som skal se akkurat denne oppdateringen; enten det er snakk om Status, Bilde, Kobling eller Video. Standardvalgene er Alle, Venners venner eller Kun venner.

rediger egendefinert sortering

Men; under Egendefinert kan vi klikke på rediger. Da får vi opp følgende boks:

valg-popup

Her kan vi velge hvem innlegget skal være synlig for, og hvem det ikke skal være synlig for. Vi kan skrive både enkeltnavn, eller da navnet på vennelistene vi kan opprette.

Denne statusoppdateringen skal dermed være synlig for personer i gruppen Helene-mas. At jeg har satt inn Limited Profile og Kunder i Skjul dette for er kun for å vise at det er mulig … da det jo ikke er nødvendig.

Hvordan opprette vennelistene?

Jeg har delt opp vennene mine i fire:

 • Helene-mas: (Helene er navnet på ei av døtrene mine.) Rett og slett en liste for de som blir nedøst med barnebilder, gurglevideoer, bæsjestatuser og oppdateringer om at varmekabelprosjektet i gangen er fullført.
 • Kunder: Hvor da eksempelvis kunder, leverandører og samarbeidspartnere er plassert. For disse kan jeg f.eks. være mer sosiale medie-faglig enn det f.eks min mor vil synes er interessant.
 • Limited Profile; hvor jeg legger venner som er mer bekjente enn venner. Disse skal få slippe å stort av hverdagslivet mitt, men skal kunne ha meg på Facebook for å raskt kunne ta kontakt med meldinger, etc.
 • Utenfor noen kategori: De som får litt barnebilder, uten at de blir overøst, samtidig som de verken er kunde eller kun «bekjent».

For å stille inn disse listene klikker du på Rediger venner under Brukerkonto-valget i toppmenyen:

rediger venner

Da får vi opp følgende side:

Venneoversikt

Her ser vi i venstremargen listen over venneprofilene, som vi kan klikke på for å se hvem som ligger i listen og legge til og fjerne. Over venneoversikten ligger knappen for å lage nye lister.
I venneoversikten kan vi se listestatus på hver enkelt venn.

Hvorfor skal jeg gidde … ?

Vennelistene gjør det mulig å avgrense Facebook, og gir oss større muligheter til å dele opplevelser, tanker og interessant innhold med de som faktisk er interessert.

F.eks kan jeg legge ut en lenke til en God reklame-side kun synlig for kundene mine:

Innlegg kun for kunder

… eller jeg kan være veldig intim, og skrive en bursdagsgratulasjon som statusmelding … Kun synlig for de tre som har bursdag i dag :-)

Statusoppdatering: Gratulerer med dagen

Hva betyr dette?

Jo, det betyr at jeg kan dele mer, uten å måtte føle at jeg maser på de som ikke er interessert. Og faktisk går det med denne funksjonen an å begrense Facebook til kun å deles mellom familien, eller internt i et firma.

Forfatter: Johannes

Grunnlegger og daglig leder i Brainify, med 26 års erfaring som designer, konseptutvikler, prosjektleder, forretningutvikler og innholdsprodusent for kunder som Stortinget, Posten, Aker Solutions, Dagsavisen, Morgenbladet, Vårt Land, Redd Barna og Norad i tillegg til mange mindre bedrifter og frivillige organisasjoner.

13 kommentarer om “Vennelister på Facebook (old)”

 1. Veldig interessant innlegg. Dette har jeg tenkt på mange ganger. Skal begynne å ta det i bruk med en gang.

  Liker

  1. Takk for det :-) Husk at du også kan forhåndsinnstille en default-innstilling som da huskes de gangene du ikke får velge (f.eks ved bildeopplasting via iPhone-app)

   Liker

 2. Dette var en fin og godt illustrert innføring til hvordan man utøver «identity management» i Facebook-kontekst. Burde vært obligatorisk lesing!
  Selv om dette er en fungerende løsning synes jeg det er tungvindt å hele tiden måtte velge «Egendefinert» og gjøre endringer der hver gang man vil bytte hatt/identitet/mottakere/spesifike-ikke-mottakere. Det som fungerer godt er om man krysser av for «Bruke som standardinstilling» vil det gjeldende utvalget av mottakere og ekskluderte huskes til neste gang man poster noe. Selv om man neste gang gjør en endring i hvem som får se og ikke se, vil den tidligere lagrede standardinstillingen være tilbake ved neste post etter dette. Dermed har man en grei måte å poste til en fast brukermasse som man stundom kan gjøre unntak fra. Men ønsker man å ha noen flere faste konstellasjoner av mottakere og eksluderte støttes ikke dette.

  Jeg synes det burde vært mulig å fått opp fler enn en egendefinert liste i den drop-down-lista hvor man kan velge Egendefinert – eller kanskje en helt annen måte å kjapt velge «publiseringsprofil». For min egen del har jeg havnet på en løsning hvor den Egendefinerte lista alltid brukes hvor de aller fleste familie/venner/bekjente står som mottakere og de som er perifere kontakter ikke får mine oppdateringer. Så justerer jeg postingene mine etter det, både innhold og hyppighet. Ulempen med flere enn en standard publiseringsprofil er risikoen for brukerfeil/-forvirring – At man poster noe til en ikke egnet målgruppe fordi man glemte å endre til rett publiseringsprofil.

  I bunn og grunn er bevisstgjøring, som ditt blogginlegg er, det som er aller viktigst. At man vet hvem som får se postingene man gjør og at de er utformet deretter.

  Liker

 3. Men når man poster fra mobil, ihvertfall Facebook-appen til Android, har man ingen slike valgmuligheter. dermed regner jeg med at alt sin postes derfra vises til alle.
  Kanskje et det tilfellet med iphone og oppad også. Hadde vært artig å visst, ang bevissthet.

  Liker

   1. Mener du å si at du har standard-instillinger i iPhone-appen, eller bruker den det du har satt via nettleseren? Kanskje har jeg instillinger for dete på min telefon, men det har jeg ikke leita etter ennå, hvem vet.
    Hverken Android eller iPhone er skikkelige mobiler. De er begge lifestyle-devicer. Jente-telefonen, iPhone, har jo en enkel brukeropplevelse, men ser unektelig veldig fin ut. Kona har en sånn. Jeg forlot min til fordel for Android for å ha reel erfaring med begge platformer. Er det bra telefon man vil ha trenger man ekstern antenne som ikke virker dårligere om man holder telefonen i hånda. F.eks slike som denne: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2he6sW0ZKFFHpjA8jZgiOTQEw8Hu_m40wKAE9phvZNbtO6_qJ
    Som telefon var de jo overlegne hva vi får i dag av standby- og taletid og ikke minst hvor god dekning/rekkevidde man får med dem.

    Liker

 4. kan jeg legge til ei venneliste direkte som gruppemedlemmer?. Dritta tungvint å legge til en og en når jeg oppretter grupper

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: